Om hækklipning og grundejerforpligtelser

A. Hegnspligt og skellenes beliggenhed

Grundejere har ”fuld hegnspligt” mod offentlige arealer samt veje og stier (står i områdets deklaration). Skel er sammenfaldende med husgavlene, dvs. udenfor denne linje er der vejareal (vængerne) eller stiareal (”sorte stier”). Foran husene findes 4 m brede private fællesveje/fortove, hvor skelpæle de fleste steder fortsat nemt kan findes ca. 20-30 cm fra fortovskanten ind mod huset. Efter en generalforsamlings­beslutning i 2000 er råderetten over en del af dette areal overladt til grundejeren foran fortovet. Med råderetten følger også pligt til vedligeholdelse, jf. nedenfor.

B. Vedligeholdelsespligt

Odense Kommunes bestemmelser om grundejer forpligtelser (bl.a. med basis i vejloven) definerer, hvor kommunen hhv. grundejeren, der grænser op til offentligt eller privat fællesareal, skal sørge for renholdelse mv. Grundejeren skal sørge for at beskære eller klippe sin beplantning og hæk, så fodgængere og trafikanter kan færdes på hele fortovet. Heraf følger, at hække plantes så de ikke vokser ud over belægningen. Træer og buske skal være beskåret, så der er en frihøjde over fortove, cykelstier og rabatter på 2,8 meter. Grundejeren har også en renholdelsespligt på fortov og sti, dvs. grundejeren skal fjerne ukrudt og lignende, renholde fortove eller stier, der er asfalterede, brolagte, flisebelagte eller på anden måde overfladebehandlede færdselsarealer, fjerne affald og andet, der er særligt forurenende eller til ulempe for færdslen, og renholde grøfter, rendestene, nedløbsriste, rørgennemløb og udløbsrender, som ligger i fortov og sti, for alt, hvad der kan hindre vandets frie løb.

C. Hvordan gøres det i praksis

Grundejerforeningen er også grundejer og har de samme pligter. Til at sørge for det har vi indgået en gartnerkontrakt, aktuelt med Norskov Have&Anlæg, og gartnerens opgaver er beskrevet i et notat som bilag til kontrakten. Grundejerforeningens hække rundt om fællesarealerne forrest i Hesbjergvænget klippes naturligvis på begge sider ved grundejerforeningens foranstaltning. Arealerne ud mod Kallerupvej er ligeledes grundejerforeningens ansvar. På generalforsamling er vedtaget, at foreningen sørger for hækklipning og renholdelse af trekanter mv. ud mod offentligt areal. Dette var (og er) begrundet i, at opnå en nogenlunde ensartet vedligeholdelsesstandard, idet de enkelte ejere har en meget forskellig tilgang til deres forpligtelser. Læs: det så herrens ud førhen!

Hække, buske o.lign. tilhører dog grundejeren og denne har hermed den bestemmende indflydelse på, hvorledes de ønskes af udseende – dog under respekt for ovennævnte kommunale bestemmelser om fremkommelighed mv. Det betyder, at enkelte ejeres opsatte beskeder til gartneren om at undlade klipning er helt i orden – og de er blevet respekteret. Til gengæld SKAL ejer så selv sørge for klipningen!! Tilfældige gevækster opstået f.eks. efter fugleklatter, bedes ejer selv tage stilling til, om de ønskes bibeholdt, dvs. ejer lader dem stå, eller fjernet – ved ejers foranstaltning, da gartnerne blot skal klippe til.

Dette er således også en opfordring til ejere af endehuse om at tage stilling og fjerne de gevækster, som ejeren synes ikke skal være der. Der er eksempler på, at nyplantet hæk i skellinjen ud mod sort sti står under en selvsået vildtvoksende hyld, som nærmest kvæler hækken. Ejeren bedes selv tage stilling og fjerne uønsket bevoksning! Lindetræer må dog IKKE fjernes.

Husk, at alle træer og buske starter som en meget lille plante, der nemt kan hives op, men at de vokser og vokser, hvis man ikke gør noget!